Eteläväylä: Kohdataaks rauhas?

”Kurnulle tuntuu olevan haasteellista löytää harrastusta tai mielekästä vapaa-ajan toimintaa" miettii äiti itsekseen. Seuraavana päivänä Kurnu tulee innostuneesti juosten terapiasta ja kertoo, että Merikeinulle tulee alpakoita ja tilalle voi mennä tutustumaan yhdessä koko perheen kanssa järjestettyinä perhepäivinä. Kurnu huomaa Vuorenpään tilalla, että alpakka onkin eläin, joka pelästyy helposti. Kurnu lähestyy eläintä varovasti ja menee lähemmäs alpakkaa omaa toimintaansa rauhoittaen, alpakan ehdoilla. Äiti huomaa, että eläinten kanssa toimiessaan Kurnu pystyy itse säätelemään omaa toimintaansa huomattavasti helpommin. ”Hyvää harjoitusta vuorovaikutuksesta ja oman käyttäytymisen säätelystä eläimen ehdoilla" ajattelee äiti tilannetta tarkkaillessaan.

Merikeinun Eläimet

Alpakat

Hyvän Mielen Fanny
"Lauman nuorin kaunokainen"

Syntymäaika 22.9.2017
Isä: Ylitalon Morrison
Äiti: Fiona

Hyvän Mielen Karla
"Lauman johtaja"

Syntymäaika 21.7.2015
Isä: Ylitalon Morrison
Äiti: Ylitalon Kara

Enkelikartanon Carlos ja Camillo

Enkelikartanon Carlos
Syntymäaika 31.5.2015
Isä: Mayu Ewok
Äiti: Came

Enkelikartanon Camillo
(nenän päällä valkoista)
Syntymäaika 25.6.2015
Isä: Bernando de la Fuente
Äiti: Ylitalon Chanel

Muut

Kääpiövuohi Badi
Afrikkalainen kääpiövuohi

Syntymäaika: 17.4.2018

Lampaat Panda ja Viljami

Kainuunharmas Panda
Syntymäaika: 22.4.2018

Ranskalainen minilammas Viljami
(musta)
Syntymäaika: 20.5.2017

Jos haluat tilata alpakoita tapahtumiin, juhliin, virkistyskäynnille työpaikallesi jne. ota yhteyttä Sariin tai Merjaan, ja pyydä tarjousta tapahtumaan. Sarin tavoittaa sähköpostitse helpoiten sari.ketosara@merikeinu.fi ja Merja puolestaan vastaa parhaiten puhelimeen puh. 050 599 9322.

Tietoa alpakoista

Alpakat ovat Etelä-Amerikkalaisia kamelieläimiä, jotka on kesytetty mahdollisesti jopa aikaisemmin kuin hevonen tai kissa, arviolta 5000-6000 vuotta sitten. Tällä hetkellä Suomessa on arviolta yli 1300 alpakkaa. Se on myös laaman lähisukulainen.

Alpakat tulevat toimeen vähällä ruoalla. Tarjolla tulee aina olla puhdasta vettä ja heinää. Heinää kuluu päivässä noin 2 kg/eläin minkä lisäksi syötetään kivennäisiä ja vitamiineja. Alpakalla ja laamalla on Andeilta kotoisin olevina eläiminä suuri D-vitamiinin tarve ja siksi vitamiineja (ADE) on hyvä lisätä ruokavalioon. Näille eläimille riittää ulkotarhan lisäksi vaatimatonkin talli/sääsuoja. Alpakka ja laama ei pidä meteliä vaan ääntelee ynisemällä. Tarpeensa ne tekevät siististi yhteen ”vessapaikkaansa”. Kyseessä on laumaeläin, joka tarvitsee lajitoverin. Suositeltavaa on, että laumassa on vähintään 3 kpl.

Alpakalla ei ole kiimaa eli sen voi astuttaa mihin vuoden aikaan tahansa. Tiineys kestää noin 11,5 kk ja kerrallaan syntyy yksi vasa. Ne voivat elää yli 20 -vuotiaaksi. Suomessa alpakoita nimitetään orhi uros, emä aikuinen naaras, vasa karitsa.

Alpakat ovat hiljaisia, mukavia, uteliaita ja lempeitä eläimiä. Luonteeltaan alpakka on rauhallinen ja itsenäinen eläin. Kamelieläimiltä puuttuu luontainen miellyttämisen halu. Luonne muistuttaa pikemmin kissaa kuin koiraa. Lähinnä kouluttajan kekseliäisyydestä on kiinni, miten paljon ne oppivat.

Alpakat sylkevät joskus nahistellessaan keskenään ruuanjaolla, eivät tarkoituksella ihmistä päin. Toki väärin kohdeltu alpakka voi alkaa ihmistäkin sylkeä, mutta silloin sen kokemukset ihmisistä ovat olleet huonoja ja luottamus puuttuu. Mistä vain eläimestä saa väärin käsiteltynä vihaisen, tätä sylkemistä vain on ilmeisesti erikoisuutensa takia suurenneltu kovasti.

Alpakka on perinteisesti villantuottajaeläin, jonka villi kantaisä on vikunja. Alpakoita on kahta tyyppiä: huacaya ja suri. Huacayalla on paksumpi villa, kun taas surin villa on kierteisesti punoutunutta. Surit ovat harvinaisia, vain n. 10 % maailman kannasta on sureja.

Väritykseltään alpakka voi vaihdella valkoisesta – ruskeaan – harmaaseen – mustaan, yksivärisenä ja laikullisena. Alpakka painaa 50 – 80 kg. Säkäkorkeus on 80 – 100 cm, mutta pitkän kaulansa ansiosta isoimmat yksilöt katselevat ihmistä suoraan silmiin. Alpakka tuottaa villaa vuodessa keskimäärin 2 – 4 kg. Se on pehmeämpää, lämpimämpää ja kestävämpää kuin lampaan villa. Alpakan villasta puuttuu lanoliini (villarasva) ja lampaan villalle ominainen karheus, siksi värjäämätön villa sopii myös monille.

Ensimmäiset alpakat tulivat Suomeen vuonna 2002. Maatilamatkailu-yritysten ja eläintarhojen ”veto-naulana” olon lisäksi alpakasta on kehkeytynyt verraton lemmikkieläin ja joillekin jopa elinkeino. Alpakat oppivat kulkemaan riimussa kuin koira lenkkikaverina. Niiden kanssa voi myös harrastaa vaikkapa agilityä. Hyvin koulutettuja ja hienoluonteisia yksilöjä käytetään eläinavusteisessa terapiassa.

Tiedot saatu Suomen Alpakka- ja Laamayhdistyksen nettisivuilta


Vuorenpään tila

Vuorenpään talo on Sarin isän äidin puolen sukutalo, minne Sarin perhe muutti 1980-luvun alussa. Tila sijaitsee Mustikkavuoren kupeessa ja alpakoilla sekä tilan muilla eläimillä on sopivasti tilaa liikkua pelloilla. Merikeinun alpakkatoiminnan tavoitteena on kehittää seuraavien vuosien aikana Vuorenpään tilalle eläinavusteista terapiatoimintaa sekä antaa lapsiperheille mahdollisuuksia tutustua alpakkaan eläimenä ja järjestää lapsille sekä perheille harrastus- ja virkistystoimintaa Vuorenpään tilan ympäristössä.

Vuorenpään tilalle on mahdollista päästä tilauksesta tutustumaan vasta loppukesästä 2019.


Länsiväylä: tuetaaks toisii?

”Vanhempien arki on Kurnun kanssa väsyttävää ja välillä äidistä tuntuu, että kukaan ystävistä ei ymmärrä, mistä hän puhuu. Asioiden jakaminen erityislapsen kanssa elämisestä on vain omille ystäville joskus vaikeaa. Kurnun ryhmän aikana äiti pääsee osallistumaan vanhempien vertaisryhmään Merikeinussa ja saa sitä kautta jakaa kaikkien ryhmän vanhempien kanssa yhteisiä asioita ja omaa arkea. On lohdullista kuulla toisten perheiden haasteista, jotka ovat hyvin paljon samanlaisia kuin oman perheen haasteet. Vanhempien vertaisryhmäkäyntien jälkeen Kurnun äiti alkaa havaita, että oma aika ja harrastus on tärkeää omalle jaksamiselle. Hän päättää kokeilla Merikeinun luovia ”oma aika” -iltoja. Käyntien jälkeen äiti kokee olevansa rentoutunut ja rauhallinen. Maalaaminen, musiikki, kirjoittaminen vain itselle, tuottaa äidille mielihyvää ja hyvää oloa. ”Ei hullumpi illanviettotapa”; ajattelee äiti. Saa huolehtia itsestä ja ottaa toiminnasta vastaan vain sen minkä haluaa. Mihinkään ei ryhmässä ole pakko osallistua, jos ei halua.”


Merikeinun vertaisryhmät

- Aistisäätelyn haasteet lapsen kanssa arjessa, vanhempien ohjaukselliset vertaisryhmät.
Pirkon toteuttama avoin vanhempien ryhmä, joiden pääsisältönä on aistisäätelyn haasteet oman lapsen kanssa arjessa. Kokemusten jakamista toisten vanhempien kanssa.

- Yhessä-ryhmämalliin kuuluvat vertaisryhmät
Yhessä-ryhmän vanhempien vertaisryhmät ovat tällä menetelmällä toteutettuja ja pitävät 10 kerran aikana sisällään sekä luovia menetelmiä että syventävää keskustelua omista sekä omien lasten haasteista ja niiden yhdessä jakamista.Kaakkoisväylä: kaverin kans yhes leirillä

”Kurnun äiti etsii pojallensa kesäksi aktiviteettiä ja törmää Merikeinun leiri vaihtoehtoon. Hän kysyy Tikrun äidiltä, mitä hän olisi mieltä, jos pojat lähtisivät yhdessä Merikeinun leirille heinäkuussa. Tikrun äitikin kiinnostuu asiasta ja ottaa leiristä selvää. Leirillä tehdään päivien aikana kaikenlaista luovaa toimintaa ja Merikeinulla on Vuorenpäässä eläimiä, joihin leiriläiset pääsevät tutustumaan. Pojilta kysyttäessä, on innostunut vastaus: ”Jee, totta ihmeessä halutaan!” ”


Merikeinun leiriviikot

1. Leiri: Kesto 1vk ja toteutuu 24.6. - 28.6.2019 klo: 8.30 - 16.30 Hinta: 195e / osallistuja

2. Leiri: Kesto 1vk ja toteutuu 1.7. - 5.7.2019 klo: 8.30 - 16.30 Hinta: 195e / osallistuja

3. Leiri: Kesto 1vk ja toteutuu 8.7. - 12.7.2019 klo: 8.30 - 16.30 Hinta: 195e / osallistuja

Ilmoittautuminen päättyy 7.6.2019 ja 3.6. - 14.6.2019 alkaen pääsee leiripaikkaan ja ohjaajiin tutustumaan. Tutustumiskäyntien jälkeen tehdään tarkempi leiriohjelma. Tarkempaa tietoa leirin toteutuksesta ja ohjaajista löydät tästä!

Merikeinu | Äijänniemenkatu 2 | 48910 Kotka | Puh. 045 203 3622 | sari.ketosara@merikeinu.fi